FELV EN FIV

Het Feline Leukemie Virus (FeLV) en Feline Immunodeficiency Virus (FIV), ook bekend als kattenaids, zijn veelvoorkomende virusziekten bij katten, die het immuunsysteem beschadigen of vernietigen.

 Zowel het Feline Immunodeficiency Virus (FIV) als het Feline Leukemie Virus (FeLV) behoren tot de klasse van retrovirussen, terwijl FeLV tot de subfamilie van Oncornaviren en FIV tot de subfamilie van lentivirussen. FeLV en FIV kunnen vergelijkbare symptomen veroorzaken, zoals een slechte vacht, continu koorts en verlies van eetlust. U kunt onderscheid maken tussen klinische symptomen veroorzaakt door FIV zelf, zoals neurologische symptomen, en symptomen als gevolg van secundaire infecties.

Het Feline Immunodeficiency Virus (FIV) is wereldwijd verspreid. Zoals bijna alle lentivirussen komt ook FIV voornamelijk celgebonden voor en is in de buitenwereld slechts korte tijd besmettelijk. Overdracht vindt plaats door parenterale inoculatie van virusbevattende cellen in de bloedbaan van een gezonde kat. De kans op overdracht van bijna 100% wordt gegeven door een beet van een geïnfecteerde kat. Opgemerkt moet worden dat de vorming van antilichamen pas na twee weken begint, aanvankelijk met het verschijnen van env-specifieke, daarna met gag-specifieke antilichamen.

Het kattenleukemievirus (FeLV) veroorzaakt de wijdverbreide infectie met het kattenleukemievirus, dat nog steeds een van de belangrijkste doodsoorzaken bij katten is. De incubatietijd varieert van dier tot dier. Bij sommige katten zijn de eerste symptomen zichtbaar na een paar dagen infectie, bij andere dieren duurt het weken, maanden of jaren. De retrovirussen worden veelzijdig overgedragen, bijvoorbeeld via speeksel, neusafscheidingen en urine, en vormen daarom een hoog risico op infectie voor andere katten. Als het virus het beenmerg infecteert, raakt de bloedvorming verstoord wat leidt tot bloedarmoede en leukemie. Het kattenleukemievirus (FeLV) is wijdverbreid in de kattenpopulatie en is meestal dodelijk, er is een zeer hoog risico op infectie.

Tegen het Feline Leukemie Virus kunt u wel vaccineren, terwijl een vaccinatie tegen het Feline Immunodeficiency Virus nog niet overal beschikbaar is. Een infectie van FIV of FeLV alleen diagnosticeren op basis van klinische symptomen is erg moeilijk. Een gemengde infectie van FeLV en FIV versnelt de progressie van een FIV-infectie.

 Vanwege vergelijkbare klinische symptomen bij verdachte gevallen, wordt een gecombineerde screeningstest aanbevolen, zoals de Fassisi FeLFIV, die beide pathogenen afzonderlijk kan detecteren met slechts één sneltestapparaat. Vooral katten die in ongecontroleerde huishoudingen leven met veel soortgenoten en katten met vrije uitlaat behoren tot de risicogroepen. Een gecombineerde indirecte pathogeendetectie van FIV-antilichamen samen met directe antigeendetectie (FeLV-antigeen) kan in de praktijk betrouwbaar worden uitgevoerd.

bronnen van de opgegeven informatie. Opmerking op onze tests en de vermelde informatie.

Bronnen van de opgegeven informatie. Opmerking bij onze tests en de genoemde informatie.